fbpx

⏰ Óra átállítás vs. gyerekek

Október 27-én, vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát. Valljuk be - mi szülők nem örülünk túlságosan ennek, hiszen egy az egyben felborítja a család, és főleg gyerekeink napirendjét.

Jó hír tehát számunkra, hogy az Európai Unió 2021-től eltörölte az évente kétszer esedékes óraátállítás gyakorlatát, Magyarországnak pedig 2020. áprilisig lesz ideje dönteni, hogy a nyári vagy a téli időszámításhoz tartjuk ezentúl magunkat. Hogy megértsük, miért várnak nehéz napok gyermekeinkre, összegyűjtöttünk néhány információt az óra átállításról.

Minden embernek saját életritmusa van, melynek biológiai óránk adja az ütemét. Ezért is van az, hogy aki minden nap ugyanabban az időben ébred, egy idő után az ébresztő óra nélkül is kipattan a szeme. Kutatók bebizonyították, hogy a gyermekek és az idősek biológiai órája a legmegbízhatóbb.

2833549
Egy óvodásnak napi 10-12 óra, míg egy kamasznak 9 óra az alvásigénye.

Az őszi óraátállítás a tavaszival szemben valamivel tovább hagy nyomot a gyerekekben. Este korábban sötétedik, ez segíthet abban, hogy korábban fektessük le a gyerekeket. Szakértők elmondása szerint a gyermekek körében igen gyakori probléma a krónikus alváshiány, ami tartós nyomot hagyhat az általános egészségügyi állapoton. Fontos, hogy mindig biztosítsuk számukra a kellő alvásidőt, melyet a kötelező reggeli kelés (óvoda, iskola) miatt kizárólag a megfelelő időben történő esti lefekvéssel oldhatunk meg!

👉 Ha különösen érzékeny a gyerekünk, az alábbi praktikákkal megkönnyíthetjük az átállást:

  • Fokozatosan módosítsuk az étkezések, felkelések és lefekvések idejét. Mindig csak 15 perccel toljuk azt. Ha már előzetesen belekezdünk, az átállás kevésbé lesz megterhelő gyermekeink számára.
  • Este – alvás előtt legalább egy órával – be kell sötétíteni, le kell csendesedni. Szakértők szerint semmiképp sem szabad este tanulni, vagy egyéb fejlesztő feladatokkal foglalkozni.

Átlagosan 4-10 nap alatt áll át a szervezetünk az új rendre – addig előfordulhat fáradtság, alvászavar, ingerültség (hiszti 🤦) is.

Kitartást mindenkinek! 😊

⬇️ Alkalmazás letöltése

Olvasd el ezeket is!

keyboard_arrow_up