Gyerekkel.com
🤓 Otthoni játékok a pénzügyi tudatosságra nevelésre
2022 máj. 23.

Közeledik a nyári szünet, a gyerekek több mint két hónapot töltenek majd otthon. Nem tudjuk – és nem is szeretnénk – őket egész nyáron táboroztatni vagy nyaralni vinni, és a nagyszülők sem terhelhetők a végletekig 🙈 Készüljünk hát programokkal! Érdemes a kellemest ötvözni a hasznossal, és fejlesztő játékokban is gondolkodni. Ezeket élvezi az egész család, a gyerekek pedig szinte észrevétlenül tanulnak! Nézzük, mit érdemes választani! 👇

Ki ne szeretné, ha a gyermekéből olyan felnőtt válna, aki boldogan és kiegyensúlyozottan él? A stresszmentes mindennapok egyik alappillére azonban az anyagi biztonság. Ha olyan fiatalt akarunk nevelni, akinek kezéből nem folyik ki a pénz, érdemes a pénzügyi tudatosságot már gyermekkortól erősíteni benne. Cikkünkben ennek a készségnek a fejlesztésére koncentrálunk.

💡 Hogyan és mikortól lehet ezt fejleszteni a gyerekekben? Nos, a szakértők véleménye szerint minél előbb, annál jobb – ám játékosan érdemes kezdeni. Sajnos a hazai oktatásnak még nem része a pénzügyi tudatosságra nevelés, így nekünk, szülőknek kell erre odafigyelnünk. Ebben pedig nagy segítségünkre vannak a különféle pénzügyi társasjátékok – melyekről az alábbi linken részletesebben olvashatunk. Az alábbiakban pedig egy-egy tippel szolgálunk korosztályonként. 

👶 Otthoni játékok kétéves kortól


A két-három éves gyermekeknek még nincs kialakult számfogalma, de a különféle játékkockákat szín, méret és forma szerint már ők is csoportosítani tudják. Jó, ha ilyenkor hangosan elmondjuk a kicsi füle hallatára a tárgyak nevét, színét, és meg is számoljuk őket. 

És még jobb, ha mindezt mozgással kísérve tesszük – például közösen pakoljuk át a tárgyakat a szoba egyik feléből a másikba. Ebben az életkorban a nagymozgások szerepe rendkívül fontos! 

Ilyenkor még nehéz pénzügyi tudatosságról beszélni, ám az alapfogalmakat, hogy mit jelent a pénz, a számok, vagy a számolás, ekkor kell megismertetni gyermekünkkel.

📘 Mesékkel a problémák megoldásáért 

Kiemelten sokat tehetünk gyermekünk szellemi fejlődéséért, ha minden estét mesemondással zárunk. A gyerekek képzeletét sokkal jobban megdolgoztatja a mesehallgatás, mint a képernyő bámulása, ily módon pedig hatékonyabban fejleszti az elvont gondolkodás képességét. 

A kutatások szerint a mesék nem csak a kreativitást és a problémamegoldókészséget fejlesztik, a szókincset bővítik, hanem megtanítják gyermekünknek a világ működési elveit. Tapasztalatok szerint a gyerekek azokat a meséket szeretik a legjobban, amelyek róluk szólnak: a kitalált történetekbe akár az adott nap eseményeiből is bele lehet szőni egy-egy gondolatot – például a takarékoskodás fontosságáról. 

Nagyszerű meseválogatások léteznek, és nem kell leragadnunk a Tücsök és a hangya meséjénél. Csóka Judit: Mesék a pénzről című gyűjteményes kötetéből témák szerint csoportosítva (pénz és hatalom, pénz és becsület, pénz és kapzsiság) válogathatunk olyat, ami a kicsik vagy a nagyobbak figyelmét is leköti. 

👦 Otthoni játékok óvodásoknak

Óvodáskorban már kezdődhetnek a szerepjátékok: a gyerekek imádnak boltosat, piacosat játszani. Eközben pedig elsajátítják a takarékoskodás és a türelem készségeit, ráadásul számolniuk is kell majd. Öt-hat évesen pedig megismertethetjük velük a Zsebre megy című pénzügyi társasjátékot, amely elsősorban a pénz beosztására tanítja meg a kicsiket.

☝️ Fontos, hogy ebben a korban – hiszen ez iskolaérettségi feltétel is – foglalkozzunk a gyerekek finommotorikájával, elsősorban a kézujjak munkájával. Közben mintegy észrevétlenül, mondókák segítségével megtaníthatjuk nekik a számokat. Ehhez használhatunk ujjbábokat, de a gyöngyfűzés, zsinórok csomózgatása vagy a papírhajtogatás is jópofa megoldás lehet.

🎒 Otthoni játékok iskoláskorban💭 Az elvont gondolkodás 6–12 éves kor között alakul ki. Ekkor már elkezdhetünk komolyabb társasjátékokat is bevonni: fiatalabbaknak a Gazdálkodj okosan! vagy az Élet játéka címűek ajánlottak. Később pedig kiváló otthoni játék iskolásoknak a Monopoly valamelyik változata – ez utóbbiból már létezik olyan, ahol nemcsak készpénzzel, hanem bankkártyával is fizethetünk. 

Ezek a társasjátékok nem véletlenül tartoznak a legnépszerűbbek közé immár évtizedek óta: az egész család számára kikapcsolódást nyújtanak, közben pedig stabil pénzkezelésre tanítják a gyerekeket. 

Ha pedig már nagyobb gyermekről, kamaszról van szó, biztosan élvezni fogja az Acélmágnás című játékot, ahol az 1800-as évek nagytőkéseként ipari vállalkozás építése a feladat, cégek vásárlásával, erőforrások kinyerésével. Ennek a korosztálynak nagy szüksége van arra, hogy önálló, felelős döntéseket hozzon, hiszen a felnőtté válás kapujában áll. 

Mivel a tinédzserek már megértik a kamat, a hitel vagy az adósság fogalmait is, és felfogják, mit jelent a megtakarítás vagy a befektetés, élvezni fogják a stratégiai játékok kihívásait. 

👨‍👩‍👧‍👦 Remek otthoni játék a családnak, és persze itt is fontos az önállóságra biztatás: ha a gyerek nem ért meg egy-egy fogalmat, hagyjuk, hogy maga járjon utána, hiszen az így megszerzett ismeret biztosan beépül majd a hosszú távú memóriájába, szemben azzal, mintha mindent készen kapna tőlünk.

🎲 Pénzügyi játékok a tudatosság fejlesztéséreSajnos hazánkban még nem igazán jellemző a pénzügyi szemléletű gondolkodás átadása, a tudatosságra nevelés. Nagyon kevés családban figyelnek erre, és az alternatív iskolák némely üdítő kivételétől eltekintve az oktatási rendszer intézményei sem partnerek ebben.

Felelős szülőként a mi kötelességünk tehát, hogy ebben az irányban is fejlesszük a gyermekünket – és ezzel bizony sokkal többet teszünk érte, mintha többmilliós vagyont adtunk volna a kezébe. 

Hiszen így olyan felnőtté válhat, aki képes egy-egy nehéz helyzetben mérlegelni, és a pénzügyi stabilitást szem előtt tartva átgondolt döntéseket hozni. Így bármit is hozzon majd az élet, biztonságban fogja tudni magát és a családját. Problémamegoldó készségét sosem vehetik el tőle – és talán ez a legfontosabb, amit a gyerekünk képzeletbeli tarisznyájába tehetünk, amikor útjára bocsátjuk 💖.

 

🤓 Játsszatok okosan!