Gyerekkel.com
👩‍⚕️ Karantén után - gyerekpszichológus válaszol
2020 máj. 11.

A Covid-19 járvány világszerte rengeteg bizonytalanságot hozott a családok életébe. A Szülők feladatai megsokszorozódtak: munkánk ellátásán kívül gyermekeink otthoni fejlesztése, a sosem látott mennyiségű ház körüli teendő, és a testvéri konfliktusok folyamatos kezelése óriási terhet rónak ránk. Mindeközben saját- és gyermekeik mentális egészségének védelme talán a legnehezebb feladat. Kérdéseinkre Kovácsné Kelemen Anikó pszichológus, relaxációs terapeuta, pár- és családterapeuta jelölt válaszol.

 

- Kell-e attól tartanunk, hogy hosszabb távon nyoma marad gyermekeinkben ennek a szociálisan, és minden más értelemben is ingerszegény életmódnak?

Ez nagyrészt attól függ, hogyan éli meg a család ezt a helyzetet. Ha a szülő továbbra is képes érzelmi biztonságot nyújtani a gyermekének, tölt vele minőségi időt, fordít energiát a közös játékra, mesélésre és beszélgetésekre, akkor a gyermek is kiegyensúlyozottabb lesz, és kevésbé viseli meg a változás. Szerencsére a jó idő kedvez a szabadtéri tevékenységeknek, a természetben pedig általában nem unatkoznak a kicsik.

A nagyobbaknál már bonyolultabb a helyzet, ők koruknál fogva jobban igénylik a kortárs kapcsolatokat, és a szüleikkel való összezártság feszültté teheti őket. Most még több türelmet igényelnek, próbáljunk számukra lehetőséget biztosítani az elvonulásra, és fogadjuk el, ha kevesebbet szeretnének belőlünk, mint fordítva. 

- Mekkora kárt okoz, ha az egyéb teendőink miatt sokszor kénytelenek vagyunk az átlagosnál több mesével lekötni a gyerekeket?

Szerintem fontos, hogy szülőként elfogadjuk: ebben az átmeneti időszakban muszáj engednünk az elvárásainkból. Talán a csemeténk több időt tölt most képernyő előtt, de ha ezért cserébe egy kevésbé kimerült anyukát, apukát kap, akkor lehet, hogy mindenki jól jár.

Próbáljunk azért olyan tevékenységeket is kínálni nekik, amik kis előkészülettel akár a mi aktív részvételünk nélkül lekötik őket: ilyen a gyurmázás, gyöngyfűzés, vagy újságokból képek kivágása - ragasztása. De a megnézett mese szereplőit akár le is rajzolhatják, ha kivágják és hurkapálcára/fogpiszkálóra ragasztják, még bábozhatnak is vele.

 

 

- Hogyan készüljünk fel rá, és kezeljük majd - ha a járványügyi helyzet úgy alakul, - az ebből a lelassult világból a „normális” életbe történő visszaszokást?

Egy családtól hallottam, hogy egy befőttes üvegben gyűjtik kis cetliken azokat az ötleteket, programokat, amik a jelen körülmények között nem megvalósíthatóak. Ha vége a korlátozásoknak, ünnepélyesen felbontják, hétről hétre húznak egyet és valóra váltják.

Ezek nem feltétlenül nagy dolgok, lehet pl. játszóterezés az ovis barátokkal, vagy ugrálás a nagyszülők kanapéján. Szerintem ez nagyon kedves ötlet és erős üzenete van a gyerekek felé is: kézzelfoghatóvá válik számukra, hogy azok a dolgok, amik most hiányoznak, bepótolhatók.

- Mit csináljunk a gyerekkel, ha azt látjuk, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem akar a lakásból kimozdulni?

Lehet, hogy a családi kirándulás ötlete sokszor nem dobja most fel gyermekeinket, de megpróbálhatjuk bevonni őket a szervezésbe (pl. helyszín kiválasztása).

 

Kitartást Nektek! 💜

👨‍👩‍👧‍👦 A legjobb gyerekprogramokért
böngészd az appot 📲