Gyerekkel.com
💊 Házipatika gyerekkel, – avagy miket tarts otthon
2020 okt. 01.

Az őszi hónapok beköszöntével hiába próbáljuk kivédeni a lehető legtöbb vírust és bacilust, nem túlzunk, ha azt mondjuk, – egy közösségbe járó gyermekkel lehetetlen egészségesen átvészelni a hűvösebb hónapokat.
Senkit nem buzdítunk arra, hogy orvossal való egyeztetés nélkül bármit is adjon a gyerekének, – de a következő néhány pontban összegyűjtöttük az olyan gyógyszereket és készítményeket, amelyek bármely gyerekes család házi patikájában hasznosak lehetnek.

 

 

🤒  1. Lázcsillapító

A lázcsillapító gyógyszerek egyben fájdalomcsillapítók is, így a lázas beteg közérzetét is javítják. Ma már számtalan lázcsillapító van forgalomban, ezek nagy része recept nélkül kapható. Figyeljünk rá, hogy sok, különböző néven forgalomban levő gyógyszerben ugyanaz a hatóanyag! Ezt fontos mindig ellenőrizni, hogy biztosan elkerüljük a túladagolást.

A gyermek növekedésével a lázcsillapítás formája, és adagja is változik. Gyakori hiba, hogy a fiatalabb életkorban felírt, alacsony hatóanyag-tartalmú lázcsillapítót kapja az idősebb gyermek. Egyszerre csak egyféle lázcsillapító gyógyszert adjunk a gyermeknek, ha ez nem hat, akkor később kaphat másik fajtát!

- Panadol
- Nurofen
- Germicid kúp (vényköteles)

👃  2. Orrspray / orrcsepp


Két esetben van szükség orrcseppre vagy orrspray-re: amikor a nátha következtében besűrűsödött, nehezen kifújható, vagy beszáradt az orrváladék, illetve amikor a nyálkahártya gyulladása, duzzanata miatt akadályozott az orrlégzés – természetesen ez a két eset egyazon betegség során, egyszerre is bekövetkezhet.

- Sterimar tengervizes orrspray
- Nasivin Kid
- SeptaNazal

🍊  3. Immunerősítők és vitaminok

A D-vitamin – mint az utóbbi években kiderült – nemcsak a csontosodást segíti, hanem támogatja is az immunrendszer normális működését. A vitaminok és a halolaj is mind-mind hozzájárulnak a védekezőképesség erősítéséhez. Fogyasztásuk leginkább természetes formában ajánlott, de a friss gyümölcsök, zöldségek helyett a téli időszakban egy kis vitaminpótlás sosem árt!

- Immunotrofina
- C-, és D-vitamin (Cebion, Béres)
- Bármilyen multivitamin, amit a gyerek hajlandó megenni 😊

😷  4. Köhögésre

A köhögés egy reflexes folyamat, amely a légúti váladék, szennyeződés eltávolítását szolgálja. Leggyakrabban felső légúti fertőzések kapcsán fordul elő, többnyire vírusfertőzés okozza, de sokszor találkozunk bakteriális felülfertőződéssel is.

- Baby Luuf balzsam
- Izlandi zuzmó szirup
- Ambroxol Teva
- Mucopront

🌡️  5. Eszközök


A következő eszközök megkönnyíthetik a mindennapokat, segíthetnek a megelőzésben, vagy – ha már bekövetkezett a baj – segítenek, hogy hamarabb megkezdődhessen a gyógyulás.

- Lázmérő
- Kullancs csipesz
- Steril kötszer, sebtapasz
- Inhalátor (+ salvus víz)
- Orrszívó

⚕️  6. Egyéb

Egyéb kategória alatt néhány olyan gyógykészítményt sorolunk fel, amelyeket a többi kategóriába nem tudtunk besorolni, de hasznos, ha mindig van otthon! 😊

- Normaflore, vagy más bélflóra helyreállító készítmény
- Fenistil gél, csepp (csípésekre)
- Smecta (hasmenésre)
- Sinupret (megfázásra)
- Octenisept, Betadine (fertőtlenítőszer)

 

Betegségmentes hónapokat kívánunk! 🥰