Gyerekkel.com
🦠 Gyerekeknek a koronavírusról
2020 márc. 11.

A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos hírek életünk részei lettek, ott vannak a bolti beszélgetésektől kezdve egészen az óvodai játszóterekig.. Mit mondhatunk kisebb gyeremekeinknek, hogy komolyan vegyék az óvintézkedéseket, de mégse ijesszünk teljesen rájuk? Íme néhány tanács a szakemberektől.

 

Ne félj beszélni róla!

A legtöbb gyermek már hallott a vírusról, és talán már azt is látta, hogy vannak, akik arcmaszkot viselnek 😷. Ha nem beszélünk róla, csak jobban fognak aggódni!

1. A gyermekek életkorához mérten tájékoztassuk őket a világban zajló eseményekről. Szülőként az a dolgunk, hogy megerősítsük komfort- és biztonságérzetüket! Magabiztosan mondjuk el nekik, hogy bizony, a járvány veszélyes és gyorsan terjed, de ha betartjuk a megfelelő óvintézkedéseket, nem esik bajunk!

2. Mondjuk el nekik, hogy ha mégis elkapnánk, a koronavírus egyfajta tüdőgyulladást okoz, ami egy súlyos betegség, de önmagában nem halálos! Azoknak, akik életüket vesztették eddig, valamilyen más komoly betegségük is volt, és nagyon gyenge volt az immunrendszerük. Ezen a ponton felhívhatjuk arra is a figyelmet, mennyire fontos, hogy mindig bevegyünk a multivitaminokat, és sok gyümölcsöt fogyasszunk! 🍐

3. Tájékoztassuk őket arról is, hogy a kutatók már dolgoznak azon, hogy legyen egy olyan gyógyszer vagy oltás 💉, amivel megelőzhető a betegség, és remélhetőleg hamarosan véget ér a járvány. Fontos, hogy semmiképp se árasszuk el gyermekeinket a vírussal kapcsolatos információkkal, mert ez csökkenti a biztonságérzetüket!

4. Nem kell tudniuk, hogy hány korona vírus fertőzőtt van épp az országban, vagy hányan haltak meg pontosan. Fogalmazzunk mindig magabiztosan és egyszerűen!Óvintézkedések

A csapból is ez folyik már, - hogy egy szóviccel törjük meg a komolyságot 😊, - de ezt tényleg nem lehet elégszer hangsúlyozni! Nagyon fontos, hogy megtanítsuk gyermekeinket az alapos kézmosásra! 

1. Magyarázzuk el nekik, hogy a koronavírus nem csak közvetlen cseppfertőzéssel (pl. köhögés útján), hanem a fertőzött területekkel történő érintkezéssel is terjed. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, rendszeresen kezet kell mosni alkohol alapú fertőtlenítőszerrel vagy szappannal és vízzel! 💦 Ezzel elpusztíthatjuk a kezünkön lévő vírusokat. Minden étkezés előtt feltétlenül szükséges a kézmosás!

Egyes ajánlások arra is felhívják a figyelmet, hogy a víz hőmérséklete meleg kell, hogy legyen, és a kézmosás legalább 20-30 másodpercig kell, hogy tartson! Remek alkalom ez arra, hogy a kissebbeket is megtanítsuk 2️⃣0️⃣-ig hangosan elszámolni, - így ezt a feladatot talán egy kicsit játékosabban foghatjuk fel!

2. Mondjuk el gyermekeinknek, hogy kezünkkel a szembe, az orrunkba vagy a szánkba is bevihetjük a vírust. Ezért ha nem mostak kezet, próbálják meg elkerülni ezeket az érintéseket!

3. Tanítsuk meg őket arra is, hogy lehajtott fejjel, lehetőség szerint zsebkendőbe, vagy ennek hiányában saját behajlított alkarunkba kell tüsszenteni és köhögni! Ezt követően alkoholos kézfertőtlenítő használata vagy szappanos kézmosás szükséges. Figyeljék a körülöttük lévő embereket is, és szükség esetén figyelmeztessék őket rá, hogy ők is így tegyenek! 

4. ☝️ Nagyon fontos, hogy mi, szülők is betartsuk ezeket az óvintézkedéseket, ezzel folyamatosan példát mutatva gyermekeinknek!

 

Vigyázzatok magatokra! 🍏