Gyerekkel.com
🍿 A legjobb Disney mesék karantén idejére
2020 ápr. 15.

Legyen szó home office teendőkről, házimunkáról, vagy csak egy délutánról, amikor már semmi más ötletünk nincs, - egy jó mese ebben az időszakban bizony életmentő lehet. Walt Disney világa felejthetetlen percekkel ajándékozott meg valaha minket, Szülőket is, - és meséi nem csupán szórakoztatnak, de mindig tartogatnak valami fontos üzenetet is! Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a régi- és új kedvenceket, amelyek elé nyugodtan leülhetnek a kicsik! 📽️

Pocahontas - 1995

🍂 A Pocahontas-t felfoghatjuk akár egy Rómeó és Júlia történetnek is, amelyben egy indián lány és egy angol telepes szerelme rádöbbenti az embereket arrra, hogy a gyűlölet soha nem vezet jóra! A mese központjában végig a minket körülvevő lenyűgöző természet áll.

Az indián lány talán az egyik legszebb és legvagányabb hercegnő a Disney-univerzumban, - ezért kicsik és nagyok is könnyen azonosulnak meséjével. Pocahontas a történet során - a téma fontosságát jó néhány évvel megelőzve, - megtanítja Smith-nek, hogy a Földet szeretni és óvni kell, ahelyett, hogy természeti erőforrásait túlságosan kifosztanánk.

Tarzan - 1999


🏃‍♂️ A mese szerint egy gorillacsapat magára hagyott csecsemőt talál a dzsungelben. Tarzan hosszú éveken keresztül boldogan él közöttük két barátja, a nagyszájú majomkölyök és a nem túl éles eszű elefánt társaságában. Az idillt csupán egy kutatóexpedíció érkezése zavarja meg... Jane, a tűzrőlpattant tudóskisasszony gyorsan összebarátkozik a majomemberrel. A szépséges hölgy társaságában Tarzan egyre kevésbé biztos abban, hogy egész életét a dzsungelben akarná leélni..

A mese tanulsága a történet végén körvonalazódik csak ki, - a családunk azok, akikre mindig számíthatunk, és az igaz szerelem bátorságot kölcsönöz.

Egy bogár élete - 1998


🐜  Személyes kedvencünk, az Egy bogár élete egy talán kevésbé ismert Disney alkotás. A mese egyedülálló módon, az egészen kicsik számára is érthetően beszél olyan fogalmakról, mint a szorgalom, a kitartás, és a csapatmunka, sőt, még a megbocsátásról is.

A történet szerint a Hangyasziget minden parányi lakója keményen dolgozik a megélhetésért. Életüket azonban megkeseríti az évről-évre visszatérő sáskahad, amely az agyafúrt Szökken vezetésével védelmi pénzt szed tőlük, - elszedik a hangyák télire összegyűjtött eleségének nagy részét. A hangyaboly így épphogy csak kihúzza tavaszig. A mese főszereplője, a kis Fürge megelégeli ezt az áldatlan állapotot, és szervezkedni kezd...

Némó nyomában - 2003


🐠  Némó, az apró bohóchal apukája nem az a klasszikus hős-típus. Túlaggódó, folyton feszült és pesszimista, aki egy cápatámadás során komoly traumát élt át. Egyetlen törekvése, hogy fia, Némó soha ne menjen keresztül azokon a borzalmakon, amiket ő elszenvedett.

A klasszikus Disney film egyik fő üzenete az, hogy a túlzott erőltetés sokszor éppen ellenkezően hat: a kis Némó kalandvágytól vezérelve eltéved a rajtól. Némó bátor kalandjai radikálisan megváltoztatják apja látásmódját, a film végére pedig Apa és fia közelebb állnak egymáshoz, mint valaha.

Toy Story 1-4. - 1995, 1999, 2010 & 2019


🤠  A négy részből álló Toy Story mesék immár több, mint 25 éve a kicsik kedvencei. A cselekmény egyszerű, amely arra épül, hogy a játékoknak saját életük van. A 6 éves Andy kedvenc játéka Woody, a vidám cowboybaba, aki a kisfiú szobájában lévő játékok elégedett "vezetője". Woody-hoz rövid időn belül csatlakozik Buzz Lightyear, a Space Ranger játék is.

A 4 részen átívelő kalandjaikat a hűség, az igaz barátság és a bátorság jellemzik. Kicsik és nagyok egyaránt szeretni fogják! 

Mackótestvér - 2003

🐻  A barátság és testvéri összetartozás, éppúgy, mint az ember és a természet elválaszthatatlansága a Mackótestvér megható-vidám meséjének alaptémája. A film cselekményét teljesen talán csak a nagyobb gyerekek fogják megérteni, - azonban a mese tanulsága jól érthető; a szeretet legyőzi a haragot, és a jó mindig legyőzi a rosszat.

Kenai, a bátor fiatalember gyűlöli a medvéket és kíméletlenül vadászik rájuk. Egy sikeres vadászat után azonban büntetésből maga is medvévé változik. Új testében Kenai számára megváltozik a világ, - az élet egészen más oldalát fedezi fel...

Az oroszlánkirály - 1994 & 2019


🦁  Ezt a mesét senkinek nem kell bemutatni: Az oroszlánkirály a harmadik legnagyobb bevételt hozó animációs film világviszonylatban (a kézzel rajzolt rajzfilmek kategóriájában pedig az első). A zenés mese főszereplője egy fiatal oroszlán, Szimba, aki az afrikai szavannákon megtanulja, hol a helye az „élet körforgásában”.

Az oroszlánkirály tanulságot, a szó nemes értelmében konzervatív életfilozófiát közvetít. A gyermekek számára érthetően ki is mondja: bármilyen jó és csábító is a gondtalan, felelőtlen élet, egyszer óhatatlanul magunkra kell vennünk a magunkért, és másokért való felelősség terhét.

👨‍👩‍👧‍👦 Online gyerekprogramokért
böngészd az appot 📲

🎞️  Jó mozizást Nektek!