Gyerekkel.com
🍂 5+1 Kreatív őszi DIY ötlet gyerekekkel
2021 okt. 01.

Beköszöntött az ősz, és a gyerekek azonnal gyűjtögető üzemmódba kapcsolnak. Hogy ne tennék, hiszen ilyenkor rengeteg érdekes dolgot találnak úton útfélen: dió, gesztenye, szebbnél szebb falevelek. Hoztunk nektek pár olyan, – a gesztenye emberen túlmutató – ötletet, amelyek a lakás díszei lehetnek, és remek anya-gyerek programot tudunk köré szervezni!

 

🕯️ 1. Mécses falevelek díszítésével

 

A jó hír az, hogy a legkisebbekkel is könnyen elkészíthetitek, hiszen semmilyen szabályt nem kell követni, sőt minél összevisszább, annál egyedibb díszt varázsoltok.

Fogjátok meg az üveget, és egyenként ragasszátok rá a faleveleket! Nincs szükség precizitásra, a leveleket fedésben is ragaszthatjátok, annál érdekesebb lesz a végső minta. Ha készen vagytok a ragasztással, kössétek a spárgát az üveg szájára, dobjátok bele a mécsest és kész is az alkotás!

Szükséges eszközök:

- Befőttes üveg
- Ragasztó (szinte bármilyen jó, amit a gyerekek kezébe mertek adni)
- Falevelek
- Spárga vagy bármilyen szalag a díszítéshez
- Mécses

 

🍂 2. Füzér falevelekből

 

Délután sétáljatok haza az oviból és közben gyűjtsetek szép faleveleket és hosszabb, erősebb faágat is. Otthon válogassátok ki, hogy melyik faleveleket szeretnétek felfűzni és mindegyik végébe fűzzétek bele a fonalat, majd kössétek fel a faágra. Festékkel rá is írhatjátok a levelekre a családtagok neveit, a hét napjait, óvodás jeleket vagy amit szeretnétek. Ha levél széleit megfestitek, egyedivé is tehetitek a díszt.

Tipp: ha lakkal lefújjátok a végén a leveleket, tartósabbak lesznek.

Szükséges eszközök:

- Faág
- Vastagabb cérna vagy fonal
- Falevelek
- Lakk és festék a díszítéshez

 

🌲 3. Festett tobozok

 

Gyűjtsetek tobozokat az erdőben, majd otthon fessétek meg a széleiket kedvetek szerint. Csodásan mutatnak majd az asztal közepén egy tálban felhalmozva.

Szükséges eszközök:

- Tobozok
- Tempera festék
- Ecset

 

🍎 4. Gyertyatartó almából

 

Október végéig érnek az almák, szuper program lehet ellátogatni gyerekekkel egy szeddmagadba összekötve a kellemest a hasznossal. Az almát önmagában is szuper elfogyasztani, de a belőle készült almáspite sem hiányozhat az őszi menüből, sőt, most egy szuper mécsestartót is készíthettek belőlük.

Vágjátok le az alma tetejét, kanállal szedjétek ki a belsejét és tegyétek bele a mécsest, vagy gyertyát. A szép látvány ráadásul remek illattal is társul majd!

Tipp: ugyanezt tökökből is elkészíthetitek!

Szükséges eszközök:

- Alma
- Kés, kanál
- Gyertya vagy mécses

 

🐞 5. Katica dióból

 

Cuki kis katicákat, de akár teknőst vagy bármi mást el tudtok készíteni dióhéjból, bízzátok a gyerekek fantáziájára! Kartonpapírból vágjátok ki a “talpat”, amin a lábak vannak megrajzolva, majd erre lehet ráragasztani a korábban megfestett fél dióhéjat. Gyöngyből ragaszthattok neki szemet is, de csupán festékkel is megoldható a díszítés.

Szükséges eszközök:

- Dió
- Festék
- Gyöngy
- Karton

 

🎃 5 + 1: Töklámpás

 

Kezdés előtt terítsétek le a munkaterületet újságpapírral és tisztítsátok meg a tököket! Jelöljétek meg a tök tetejét, majd vágjátok le, ügyelve arra hogy a kezetek beférjen a lyukon!

Következő lépésként egy kanál segítségével pucoljátok ki a tök belsejét! Filctollal rajzoljátok meg a kivágni kívánt mintát/arcot. A kis fűrész segítségével faragjátok ki a megjelölt mintát! Ha készen vagytok, tegyetek mécsest a tök belsejébe, és helyezzétek vissza a kalapját!

Figyelem! Otthoni konyhai késsel veszélyes a tökfaragás! Használjatok erre a célra szánt tökfaragó eszközöket!

Szükséges eszközök:

- Tök
- Újságpapír
- Szemeteszsák
- Tökfaragó szerszám
- Filctoll
- Mécses

 

Alkotásra Fel! ✂️