Gyerekkel.com
🏠 10 Játékötlet a lakásban
2020 szept. 30.
Benti programok

A hidegebb napok beköszöntével lőttek a legtöbb gyerekprogramnak.. 😔 Tudjuk, mennyire nehéz hosszú napokon keresztül lekötni a gyerekeket, – ezért hoztunk 10 olyan benti játékötletet, amelyekhez semmilyen extra eszközre nem lesz szükségetek!

1. Hideg – meleg játék

Ezt a játékot a régi óvodás időszakból még mi szülők is ismerjük.

El kell rejteni egy tárgyat a lakásban és a kereső játékost szavakkal kell irányítani. Ha közel van az adott tárgyhoz, akkor a “langyos”, “melegszik”, “meleg”, “forró”, “tűzforró” jelzőkkel kell segíteni a keresőt. Ha messze van tőle, akkor pedig a “hideg”, “jéghideg” szavak segítik megtalálni a megfelelő irányt.

2. Nyaklánc készítés tésztából

Tésztával most a legtöbben jól állunk.. 🙈 Szedjétek tehát elő a kamrából a különböző üreges tésztákat (szarvacska, penne stb.), hozzatok egy vékonyabb zsinórt vagy madzagot és már indulhat is az alkotás! A tészta előnye, hogy a gyönggyel szemben ezt a legkissebbek is könnyedén fel fogják tudni fűzni a madzagra.

Kérd meg a gyerekeket, hogy a család összes női tagjának készítsenek különleges tésztanyakláncot! A végén akár ki is festhetitek az elkészült tészta ékszereket.

3. Mi van a dobozban?

Keress egy cipősdobozt, vágj rá egy (kissebbeknek kettő) kb. 10 cm átmérőjű lyukat, és gyűjts össze nagyjából 20 db tárgyat (pl. kanál, gémkapocs, csavar száraztészta, rizs, gesztenye stb.)!

Minden játékkörben tegyél bele egyet a tárgyak közül, a gyerekeknek pedig a dobozba nyúlva, tapogatózva kell kitalálniuk, hogy mi van a dobozban.

4. Mi van a lepel alatt?

A játék rendkívül egyszerű: gyűjts össze 8-10 tárgyat, vagy játékot, amit ismernek a gyerekek!

Egyesével tedd a játékokat a lepel alá! A gyerekeknek ki kell találni, hogy melyik tárgy lapul a lepel alatt. A kitalálónak be kell nyúlnia alá, és ki kell tapogatnia a tárgyat.

5. Mi tűnt el az asztalról?

Pakolj ki az asztalra 10-20 olyan tárgyat (életkoruknak megfelelőlen), amiket ismernek. A gyerekek rövid ideig nézhetik, memorizálhatják a tárgyakat, aztán el kell fordulniuk. 

Egy tárgyat vegyél le az asztalról, majd rendezd át a többit! Amikor visszafordulnak, ki kell találniuk, hogy mi az, ami már nincsen ott!

6. Ugróiskola

Egyszerűen szigetelőszalaggal ragaszd fel a parkettára vagy a csempére az ugróiskolát, és már mehet is a móka! Kissebbekkel csak a pálya teljesítése legyen a cél, míg a nagyobbakkal játszhattok a hagyományos szabályok szerint is.

Kis tárgyat dobva az első mezőre, azt átugorva és a többi mezőbe beugorva játssza végig az első játékos a pályát, majd visszafelé egy lábon felveszi a követ, átugorja a mezőt és már végzett is. Ezután a második mezőt célozza és így folytatódik a játék, amíg nem ront a dobásban vagy az ugrásban.

7. Sógyurmázás

Ez egy összetett program, hiszen már a massza elkészítésébe is be lehet vonni a gyerekeket.

Utána alkothatnak – mindent a fantáziájukra bízhatunk, majd figyelhetik, hogy hogyan sülnek ki a remekművek. Ha van energiátok, ki is lehet végül festeni őket. Sógyurma alaprecept: 20 dkg sót és 20 dkg sima lisztet tegyetek egy tálba, majd adjatok hozzá annyi vizet, hogy jól formálható masszát kapjatok.

8. Pet palack bowling

Nem kell hozzá más, csak 10 üres pet palack és egy kisebb méretű labda. A palackokat kb. negyedéig töltsétek meg vízzel, vagy homokkal, a lényeg, hogy ne lehessen könnyedén eldönteni. Állítsátok őket fel a képen látható alakzatban.

Beszéljétek meg előre a szabályokat: honnan kell gurítani a labdát, melyik bábu hány pontot ér (ezeket a bábukra fel is ragaszthatjátok). Ha az előkészületekkel megvagytok, indulhat a bowling party!

9. Bunker építés

Nem kell magyarázni: ezt a programot minden gyerek imádja! Nekünk szülőknek persze közel sem akkora öröm, amikor vissza kell pakolni mindent a helyére… 🤦‍♀️

Használjátok az otthoni dolgokat: székeket, párnákat, takarókat. Igazán kreatív kis kuckókat tudtok így alkotni – természetesen a nappali közepére. Ha készen van, vendégként megérkezhetsz a titkos birodalomba egy-két finom falátkával. Garantáltan felejthetetlen élmény lesz!

10. Boltos játék

Az egyik legjobb időtöltés az otthoni boltos játék, ugyanis a játék öröme mellett még egy kis matek tanulást is bele lehet vinni a programba.

Egy polcra vagy asztalra pakoljátok ki a portékát, – és a gyerekek már árulhatják is a játékaikat neked. Ha van kedvetek, előtte papírból készíthettek “fém” pénzeket a jól ismert satírozós technikával, de akár papír pénzeket is lehet előre rajzolni. Sőt, a játékboltokban, vagy pl. az Ikeában szuper kis működő pénztárgép is kapható.

A kisebb gyerekekkel gyakorolhatjátok a színeket, pl. “A kék kisautót szeretném megvenni”!, a nagyobbakkal pedig a számokat “fizetés” közben.

 

Vigyázzatok magatokra! ❤️