fbpx

🚂 Kisvasúttal országszerte

Minden fiú átesik előbb-utóbb a vonatmánián. Legyen szó fa vonatról, elektromos kisvasútról, vagy LEGO tehervonatról, - a szerelem és lelkesedés a szerelvények iránt megállíthatatlan! Így hát melyik gyermek ne imádná, ha a családi kirándulást egy kellemes gyermekvonatozással kötnénk össze?! Cikkünkben összegyűjtöttük Nektek a kisvasútakat országszerte.

1. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy az ország leghíresebb kisvasútja a Gyermekvasút. Ez a főváros egyik különleges, a maga nemében páratlan látványossága. A budai hegy kirándulóhelyeit köti össze a kisvonat, ahol iskolás gyermekek teljesítenek szolgálatot.

A kisvasút vonala Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig tart. A budai hegyvidék kilátói, erdei játszóterei, kegyhelyei és más érdekes pontjai az állomások és megállóhelyek közelében fekszenek.

Bővebb információ és menetrend itt érhető el.

2. Királyréti Kisvasút

A Királyréti Erdei Vasút hazánk egyik legidősebb erdei vasútjainak egyike, mely az egykor 200 km-t meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat egyik fennmaradt vonala.

A hűs erdő és a vízpart kombinációja megspékelve kisvasutazással, bérelhető sínbiciklivel, játszóterezéssel, izgalmas tanösvénnyel az egész család számára szuper időtöltés.

Bővebb információ és menetrend itt érhető el.

 

3. Vál-völgyi kisvasút

A gyerekeket vidám kikapcsolódással, a felnőtteket tartalmas nosztalgiázással várja a Vál-völgyi Kisvasút. A keskeny nyomtávú Vál-völgyi Kisvasút a Bicske–Vértesacsa közötti nyomvonalon közlekedik, az alábbi három megálló érintésével. 

Alcsútdobozi Arborétum – ahol családi állatkert várja az odalátogatókat.  Felcsút Vasútállomás, valamint a Puskás akadémia, ahol Puskás Ferenc trófeáit is megtekinthetik az érdeklődők.

Bővebb információ és menetrend itt érhető el.

 

4. Gyöngyösi Mátravasút

A fővárostól egyórányi autózásra található kisvasút két vonalon szállítja az utasokat: a Gyöngyös és Mátrafüred között húzódó sínpályán márciusban és áprlisban hétvégenként, húsvéttól november elejéig naponta, míg a Lajosházán át Szalajkaházhoz vezető vonalon márciustól novemberig hétvégéken, illetve június közepétől augusztus végéig szerdán, csütörtökön és pénteken is járnak a szerelvények.

Bővebb információ és menetrend itt érhető el.

5. Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

A nagycenki Széchenyi-kastély közelében, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. kezdeményezésére 1972-ben épült meg a 760 mm nyomtávolságú Széchenyi Múzeumvasút. A vasút Nagycenk és Fertőboz között közlekedik, a szolgálatot gyermekvasutasok látják el.

Bár a múzeumvasút vonala mindössze 3600 m hosszú, mind a fiatal, mind a felnőtt „vasútbarátok” körében nagy népszerűségnek örvend.

Bővebb információ és menetrend itt érhető el.

6. Szilvásváradi Kisvasút

A kisvasút a méltán nemzetközi hírű bükki Szalajkavölgyben vezet, a szilvásváradi lovaspályától a Fátyolvízeséséig. Nem csak a legmeredekebb vonalvezetésű hazai kisvasút, de egyben a legforgalmasabb is. 

Szilvásvárad a Bükk hegység nyugati lábainál fekvő, mintegy 2000 lelkes település, turisztikai központ, mely a kisvasút mellett számos látnivalóval várja a látogatókat.

Bővebb információ és menetrend itt érhető el.

7. Csömörédi Kisvasút

A Csömödéri Állami Erdei Vasúté a leghosszabb kisvasúti hálózat Magyarországon, a Zala megyében található rendszer teljes hossza 109 kilométer. Érdekessége, hogy ennek mindössze a harmadán van személyszállítás, a forgalom nagy részét még ma is a fát szállító tehervonatok jelentik. Vonalai hangulatos településeken át haladnak, számos turisztikai látnivalót kötnek össze.

Bővebb információ és menetrend itt érhető el.

8. Gemenci Kisvasút

A gemenci kisvasút minden nap menetrend szerint közlekedik. Nyári hétvégeken nem csak dízel mozdonyok, hanem gőzvontatású nosztalgiavonat is járja az árteret.

Az erdei vasutas természetjárás Gemencen kiegészíthető sétahajózással, lovas fogatozással, kerékpározással, gyalog- és kenutúrával, melyekhez szakvezetés is kérhető.

Bővebb információ és menetrend itt érhető el.

9. Lillafüredi Kisvasút

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút egy erdei vasút Miskolcon és annak környékén, a Bükk-vidék keleti területén. A vasútüzemet a Bükkben kitermelt faáru, illetve a Diósgyőri szénbánya szenének szállítására hozták létre, a személyszállítás csak később indult meg.

A budapesti Gyermekvasút után a Lillafüredi Magyarország második legforgalmasabb kisvasútja.

Bővebb információ és menetrend itt érhető el.

10. Pálházai Kisvasút

A Pálházai kisvasút Magyarország 2. legrégebbi kisvasútja. A kisvasút a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság üzemeltetésében Pálháza községből Rostalló végállomásig közlekedik a rendkívül látogatott Kemence patak völgyében, a Zempléni Tájvédelmi Körzet legszebb részein.

Napi három vonatpárt üzemeltetnek áprilistól októberig, ezen túl igény szerint különvonat is rendelhető, befogadó kapacitásuk 200 fő.

Bővebb információ és menetrend itt érhető el. 

11. Mesztegnyői Erdei Vasút

A Mesztegnyői Erdei Vasút Magyarország talán egyik leghangulatosabb kisvasútja, a Balaton partjától mindössze harminc kilométerre. Bár nem hegyipálya, vonala nagyrészt erdőben vagy tavak mellett halad.

A nyolc kilométeres vonalon hétvégén menetrend szerinti járnak személyvonatok, de különvonat szinte minden napra rendelhető. 

Bővebb információ és menetrend itt érhető el. 

12. Kemencei Erdei Múzeumvasút

A Kemencei Erdei Múzeumvasút a Börzsöny északi részén található, Magyarország egyetlen, kizárólag önkéntes munkával működtetett kisvasútja.

Technikai különlegessége a személyszállító kisvasutak körében ritkaságnak számító 600 mm nyomtáv és az ún. görpályás vonalvezetése. A vonatok csak hétvégén és ünnepnapokon közlekednek, egyéb időpontokban különvonat igényelhető előzetes egyeztetés alapján.

Bővebb információ és menetrend itt érhető el. 

13. Transzbörzsönyi Kisvasutak

A transzbörzsönyi vasút ma Magyarország egyik leglátványosabb hegyi pályája, a vonala szűk patakmedrek partján, sűrű erdőkben kanyarog. A vonalon két helyen át kell szállni másik szerelvényre és a három szakaszra külön-külön lehet megvásárolni a menetjegyeket.

Javasoljuk, hogy Nagyirtáspusztán tegyetek rövid pihenőt a következő vonatig: büfé, biciklikölcsönző, rövid és jól járható turistautak várják a látogatókat.

Bővebb információ és menetrend itt érhető el.

14. Felsőtárkányi Kisvasút

Felsőtárkány a Bükk nyugati kapuja. Az Egererdő Zrt. Felsőtárkányi Állami Erdei Vasútja a Bükki Nemzeti Parkban, gyönyörű természeti környezetben 5 km hosszon fut. Az Egeres-völgyi megállónál létesített vadaskertünkben muflonok és dámszarvasok láthatók. 

Megközelíthető Egerből autóbusszal, személygépkocsival és kerékpárral, kerékpárúton – melynek nyomvonala a kisvasút egykori Eger-Felnémet nyomvonalán fut.

Bővebb információ és menetrend itt érhető el.

15. Almamelléki Erdei Vasút

Az ország legkeskenyebb nyomtávú vasútja Almamellék és Sasrét között közlekedik. A pálya széles, szép panorámájú völgyön halad, 6 km hosszban. A kiinduló állomáson erdészeti és kisvasúti kiállítás tekinthető meg.

Innen indulva a vonat a nádasokkal szegélyezett halastavak mellett halad el, majd fordul a sasréti erdők irányába. Utazás közben gyönyörködhetünk a jellegzetes, lankásan dombos zselici tájban.

Bővebb információ és menetrend itt érhető el.

16. Hortobágyi Kisvasút

Ez az egyetlen kisvasút Magyarországon, amely kizárólag halastavi környezetben fut. A közel százéves tógazdaság vízrendszere, tavai és ipartörténeti emlékei is egyedülálló látványt kínálnak.

A kisvasút a halastavak belső gátja mentén tesz meg egy kb. 5 km-es távot; a végállomásnál leszállva egy 460 méter hosszú pallóúton gyalogosan végighaladva betekintőkből, magaslesről ismerhető meg a növény- és állatvilág.

Bővebb információ és menetrend itt érhető el.

17. Debreceni Vidámpark Kisvasút

A Debrecen megyei jogú Városi Tanács VB. 1959-ben elhatározta, hogy a város tulajdonában lévő területen, – ahol megindult a Ludas Matyi Vidámpark építése, – úttörővasutat létesít. 

A vonat a vidámpark nyitva tartásának megfelelően üzemel. Hivatalos menetrendje nincs, igény szerint indul. A vonatból az erdő területén elhelyezett kifutóban láthatóak a dámszarvasok, valamint a tevék, és érdekes látvány elhaladni az üzemelő dodgem, valamint a kukac hullámvasút mellett is.

Bővebb információ és menetrend itt érhető el.

18. Mecseki Kisvasút Pécsett

A Mecseki Kisvasút több mint fél évszázada szállítja a pécsi és a Pécsre látogató apróságokat és szüleiket az Állatkert és a szép emlékű Vidámpark közötti aprócska távon. 

Magyarország legrövidebb vasútja – mindössze 800 méter hosszú – a jelenleg felújítás alatt álló Állatkert, és a régóta kihalt Vidámpark között közlekedik, a környéken túrázók bizonyára sokszor hallották már ismerősen csengő kürtszavát és csengettyűjének hangját. 

Bővebb információ és menetrend itt érhető el.

☀️ Legyen szép időtök!

Olvasd el ezeket is!

TOP5 Böngésző mesekönyv 📘

A hideg, téli estéken remek pihentető kikapcsolódást ígérnek a böngésző mesekönyvek. A részletgazdag képeket nézegetve …

keyboard_arrow_up